Мионичко село Кључ постало део пројекта „Наше село“ Делта Холдингаpocetak projekta nase selo

Мионичко село Кључ постало је део пројекта „Наше село“, а јуче је свечано обележен почетак реализације. Циљ је да се кроз дељење знања о модерној пољопривреди и финансијску подршку у сарадњи са Ерсте Банком, омогући још боље резултати и повећање прихода од аграрних приноса и сточарства и тиме побољша квалитет живота на селу.

Након седам година и три обновљена села (Бачко Ново село, Дубочане и Мала Јасикова) у којем је подржано више од 100 газдинстава, компанија је увидела потенцијал села Кључ у Општини Мионица код Ваљева. У селу Кључ у пројекат се до сада укључило 20 газдинстава.

nastup folkloraДогађај у Кључу симболично назван „Дан први“, окупио је мештане, чланове управе компанија Делта Холдинг и Ерсте банке, као и представнике локалне самоуправе. Окупљенима је представљен план сарадње са мештанима Кључа кроз пројекат „Наше село“, а гости су имали прилику да се увере да село у подручју Лепеничке клисуре крије надарене певаче и играче кроз наступе етно певачког друштва „Мионе“ и КУД „Војвода“ из Мионице.

Када смо започели пројекат „Наше село“, хтели смо да примером покажемо шта друштво треба да чини да би наша села достигла ниво развијених, европских села. У селима Дубочане, Мала Јасикова и у Бачком Новом Селу, остварили смо значајне резултате и поносно можемо да кажемо да су сада та села далеко развијенија. Оно што селима у Србији недостаје јесте знање у области пољопривредне производње. Делта Аграр несебично дели то знање и уз партнере из Ерсте банке показује да је развој села од великог значаја за развој целе земље- рекао је председник Управног одбора Делта Холдинга, Мирослав Мишковић.

Делта Холдинг пројекат реализује у сарадњи са Ерсте банком која омогућава повољне услове кредитног финансирања мештанима „Наших села“, а за које компанија Делта Аграр сноси трошкове камате.

Захваљујући пројекту „Наше село“ и сарадњи са Делта Холдингом, били смо у прилици да до сада подржимо више од 60 породица у три претходна села бескаматним кредитима у укупном износу од око 300.000 евра. Ово је један од оних пројеката које сви волимо и до којих нам је истински стало, јер знамо колико је важно да се сачува српско село и да мештане охрабримо да остану на својим имањима. Зато смо сви ми данас у Кључу – да их упознамо и саслушамо, чујемо њихове потребе, да их посаветујемо и подржимо, помогнемо да буду успешнији. Не само бескаматном кредитном линијом, већ и стручним знањем, али и нашим искуствима из претходних села- изјавила је Јасна Терзић, председница Извршног одбора Ерсте банке.

boban jankovic

Кроз овај пројекат Делта Холдинг стимулише развој овог дела Колубарског округа, оснажујући индивидуална домаћинства и локалну заједницу Мионице.

Овај пројекат биће ветар у леђа нашим пољопривредницима и значајно ће унапредити њихов рад. У селу се сада поново види шанса за развој. Ми знамо да без села и без вредних и радних домаћина, по чему је овај крај познат, нема ни јаке државе. Хвала компанији Делта Холдинг и Ерсте банци што су препознали потенцијал села Кључ и што на тај начин доприносе развоју читаве општине Мионица- истакао је председник општине Мионица, Бобан Јанковић.

Осим развоја пољопривредне производње пројектом је предвиђен и развој друштвеног живота у селу.

Оснивање првог биодистрикта у Србији почело у Мионици

boban jankovic

У мионичком селу Толић одржан је дијалог о биодистриктима као иновативном алату ка трансформацији прехрамбених система у Србији. Ово ће бити први биодистрикт, не само у Србији, већ у југоисточној Европи.

Дијалог је организован у сарадњи Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, општине Мионица и Националне асоцијације Сербиа Органика и окупио је представнике локалних самоуправа са територије округа Колубара, пољопривреде произвођаче, мала предузећа, представнике Привредне коморе Србије и туристичких организација, образовне установе и пружаоце услуга из домена угоститељства и туризма, са циљем да се заједнички размотре иновативне стратегије за одрживије прехрамбене системе.

ucesnici selo tolic

Присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је рекао да ће први биодистрикт у Србији и у овом делу Европе бити са разлогом основан баш у Мионици.

-Ми смо већ препознали значај органске производње и то кроз субвенције  и подстичемо. Наш крај обилује прелепом природом, плодном земљом, туристичким потенцијалима и као најважније, добрим домаћинима. Сигуран сам да ће ово што смо данас започели имати позитиван утицај на развој наше општине и да ћемо створити нове прилике за развој органске производње и на тај начин подстаћи наше суграђане да се развијају у овој области. Локална самоуправа ће увек дати подршку оваквим иницијативама – каже Јанковић који се захвалио свима који су дали допринос и учестовали у дијалогу.

Општина Мионица кроз Јавне позиве из области пољопривреде пружа директне мере подршке органским произвођачима и до 100 одсто када је реч о сертификацији за бављење органском производњом, набавком пластеника и др.

ivana simic

Ивана Симић из Националне асоцијације Сербиа Органика истакла је да је ова асоцијација доносилац идеје о формирању биодистрикта у Србији. Такође, она је изразила своје задовољство да, годину дана од покретања ове идеје и идентификације Колубарског округа као региона са изузетним  богатством у људским, природним, туристичким, културно-историјским одликама, се дошло до тачке када се постављају темељи за подизање и будући интензивни развој Биодистрикта Колубара. Тим поводом, она је позвала све заинтересоване појединце, институције и организације са територије округа Колубара да се прикључе и у будућем периоду допринесу изградњи и одрживом функционисању Биодистрикта Колубара.

Павле Ђорђевић, чије  се газдинство налази на територији Ваљевске Каменице и који се више од шест година успешно бави органском производњом и Драган Сретеновић, органски произвођач из Мионице који се бави и руралним туризмом,  представили су учесницима дијалога разлоге њихове мотивације да се активно укључе у иницијативу формирања биодистрикта. Они су позвали све остале локалне актере да заједно утврде и поставе основне приоритете, правце и циљеве будућих биодистрикта у Србији.

Међународни експерт др Хуан Пабло Шурано је скупу представио интернационална искуства и значај прикључења Биодистрикта Колубара Међународној мрежи еко региона.

На крају панела, учесници су се усагласили да је неопходно обезбедити одрживост прехрамбених система, која се пре свега огледа у проналажењу решења за производњу довољне количине здраве хране тако да основне економске, социјалне и еколошке претпоставке које се користе за производњу не угрозе исхрану и живот будућих генерација.

СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ ОДЛОЖЕНА ЗА 27. МАЈ

 Grb Mionice

Јавна седница Комисије за планове општине Мионица заказана за 13.05.2024.године у 10 часова, одлаже се за две недеље и одржаће се у понедељак 27.05.2024.године у 10 часова, због великог броја пристиглих приговора и немогућности обрађивача да их све обради у претходно заказаном року.

 

Документи:
Obavestenje Komisija za planove odlaganje
Датум-32396понедељак, 13 мај 2024 10:00
Величина Документа-32396 217.78 KB
Преузми-32396 63

У Мионици на Лазареву суботу најављена обнова Храма Вазнесења Господњег

 porta

У Мионици је обележен дечији празник Лазарева субота – Врбица којом је започела и акција прикупљања средстава за обнову Храма Вазнесења Господњег у Мионици који је саграђен 1856. године.

vrbica.00 04 30 14.still016

На почетку програма, а по завршетку Вечерњег Богослужења, присутнима се обратио Архијерејски намесник колубарског протојереја ставрофора Саша Тимотић.

- На предлог господина председника Бобана Јанковића и на његову иницијативу, у договору са црквеном општином Мионица и благословом Његовог пресвештенства епископа Исихија добијен је благослов да се крене у обнову нашег Храма. Као што смо чули, овај храм је сазидан 1856. године, а саградило га је 40 домова. Једина обнова била је после земљотреса. Наши најмалађи данас су први покренули акцију да скупе колико год новца и они треба да нам послуже као пример. Како је и сам Господ Исус Христос васкрсао праведног Лазара, ја се надам да ће и овај наш храм васкрснути у пуној лепоти. Ако су могли 40 домова да саграде, надам се да ћемо ми моћи да обновимо. Нека буде на спасење и нека нам деца дају пример како треба свој храм да волимо, јер у овом храму своју ћемо децу крштавати и венчавати. Од свег срца вам желим све најбоље. Нека буде са срећом почетак обнове-изјавио је Тимотић.

hor

Мионичка црква, Храм Вазнесења Господњег, данас иначе, најстарија зграда у Мионици, прво звоно добија 1923. године. А одлуком Републичког завода за заштиту споменика културе, 1962. године црква добија статус споменика културе.

jankovic timotic

-Драги моји Мионичани, уважени представници Српске православне цркве. Није ово само моја иницијатива, ово је иницијатива свих нас. Круна наше вароши је наш прелепи Храм где сви често долазимо и зато је од изузетне вароши да га обновимо. Наравно да ће ово бити један велики посао, али сам сигуран да ако су у 19. веку 40 породица успели да сазидају овај прелепи храм, верујем да ћемо и ми успети да обновимо наше духовно средиште, место где се окупљамо. А уз то, ако имамо и благослов нашег владике Исихија, сигуран сам да ћемо то и остварити. Такође, желим да се захвалим црквеној општини на изузетној сарадњи и вољи да кренемо у обнову. Позивам вас да сви заједно будемо једна породица, да дамо свој допринос и да већ до краја године завршимо велики део посла-каже председник општине Мионица Бобан Јанковић.

radionice

У оквиру програма који је уприличен поводом празника, а у сврху прикупљања средстава за обнову мионичке цркве, ученици ОШ „Милан Ракић“ прикупили су око 80 хиљада динара на продајној изложби где су сами правили разне рукотворине.

izlozba 1

А полазници Предшколске установе „Невен“ и ученици ОШ „Милан  Ракић“ са својим васпитачима и учитељима, у сусрет Васкрсу организовали су радионицу шарања јаја.

folklor

Кулутрно уметничка  друштва  „Војвода“, „Топлица“  дечији хор ОШ „Милан Ракић“,солисти Стефан Милић и Марија Милић наступили су оквиру културно-уметничког порограма.

Мионички ђаци четврти на републичком такмичењу, Јанковић најавио школу програмирања

 ucesnici sa mentorima na takmicenju

Мионички основци Вељко Дикић, Никола Јовановић, Матеа Читаковић и Огњен Поповић освојили су високо четврто место на републичком такмичењу у категорији програмирања дрона на школској смотри „Знањем за будућност“ која је одржана у Београду, а на којој је учествовало 30 екипа. Младим програмерима током припрема и такмичења велика подршка били су њихови ментори наставници информатике Александар Марковић и Милорад Јовановић.

-Честитам нашој деци и њиховим наставницима на изузетним резултатима, учинили су нас поносним. Ми смо ту да будемо подршка и управо због овако сјајних резултата наших ученика преко Центра за образовање и развој ускоро ћемо покренути школу програмирања и роботике где ће сви полазници имати прилику да се још више образују у овој области која је будућност – каже председник општине Мионица Бобан Јанковић и наглашава да ће у наредном периоду општина наставити да улаже у образовање.

Младе мионичке програмере недавно је посетио и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

-Учествовање на такмичењима попут „Знањем за будућност“ код деце буди интересовање за програмирањем. Најважнији аспект програмирања из перспективе учења за децу јесте учење логике и расуђивања. Суштина јесте решавање проблема за шта је потребан

дисциплинован приступ раду. Програмирање подразумева да знате да објасните компјутеру шта треба да уради, а такав начин мишљења вас подстиче да на крају научите да размишљате као рачунар-каже ментор Милорад Јовановић.

Огњен Поповић, учесник на такмичењу и ученик шестог разреда каже да му се жеља за програмирањем јавила на часу информатике током програмирања у Скречу.

-На такмичењу је било много изазова, неких тежих, неких лакших, али уз помоћ другара смо све задатаке решили. Наставићу да се бавим програмирањем зато што верујем да ће ми бити потребно у будућности и да је то професија којом ћу се бавити-каже Огњен Поповић.

-Већ од малена сам приметио да имам посебну жељу за проучавањем света информатике и рачунарства. Чак и пре него што сам кренуо у пети разред, био сам спреман за изазове који ће ме чекати на часовима у будућности. Учио сам да програмирам у Скречу и касније у Пајтону и то ми је јако помогло на овом такмичењу јер сам своје знање применио и за програмирање дрона и робота. Верујем да ће програмирање имати велики утицај на све нас који смо учествовали у овом такмичењу и да ће многим ученицима пробудити жељу за учењем програмирања-каже Никола Јовановић, ученик седмог разреда.

У Миониици су у току припреме за почетак школе програмирања и роботике која ће бити организована преко Центра за образовање и развој, а где ће млади Мионичани имати прилику да стекну највиша образовања и да се даље развијају у овој области. Преко Центра мионичкој деци тренутно су на располагању бесплатни часови фолклора, плеса, језика, глуме, гимнастике и др.