Век знања у Дучићу, oбележено сто година постојања школе

Издвојено одељење Основне школе „Милан Ракић“ у Дучићу обележило је сто година постојања. Школа у Дучићу почела је са радом 1924. године, а јубилеј је прослављен пригодним програмом ученика. Обележавању стогодишњице присуствовао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

-Пуних сто година у овој школи се чују дечији смех и граја. Много је ђака своја прва слова написало у овим учионицама и најбезбрижније дане провело у овом школском дворишту. Још једном честитам ученицима и наставницима јубилеј, а ми ћемо наставити да им будемо подршка као и до сада. Важно је смо школу у Дучићу уз подршку Владе Репбулике Србије обновили и да данас деца имају боље услове. Поред тога, до школе смо стигли новим асфалтом – каже Јанковић.

Школа у Дучићу функционише као четвороразредно издвојено одељење Основне школе „Милан Ракић“ Мионица. У монографији Издавачког предузећа „Колубара“ под називом „Мионичко школство 1964-2004“ коју је приредио Здравко Ранковић, забележено је да је први познати учитељ школе у Дучићу био Ђорђе Поповић, који је у њој службовао школске 1924/25. и 1925/26. године. У почетку, школа је радила у кафани Николе Перића.

Данас ову школу похађа 24 ученика.