Вртић за малишане из Вировца, Вртиглава, Наномира, Доњег и Горњег Мушића

 

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и општине Мионица некадашње просторије месне заједнице у Доњој Топлици биће адаптиране за потребе вртића. Предшколска установа „Невен“ формираће мештовиту групу у којој ће, према досадашњим проценама, бити примљено око 20 малишана из Вировца, Вртиглава, Наномира, Доњег и Горњег Мушића. Радови ускоро почињу, а за овај пројекат издвојено је преко 1,5 милиона динара.

-Захваљујем се Министарству на подршци и одобреним средствима. Уз њихову помоћ, нашим најмлађима и родитељима биће лакше јер ће им вртић бити ближи и доступнији. Настављамо даље да радимо и да стварамо још боље услове,  а када је реч о предшколском образовању, у плану је реконструкција мионичког вртића – каже укратко Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

У оквиру поменутих радова биће извршена демонтажа постојећих, набавка и монтажа ПВЦ прозора, поставка ламината, глетовање и кречење унутрашњих зидова, санација купатилског простора, замена унутрашњих и спољашњих врата, набавка и уградња лед светиљки, репарација фасаде и друго. Санација простора се остварује у оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја под називом „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ са циљем унапређења приступа квалитетним услугама предшколског васпитања и образовања, нарочито за децу из осетљивих категорија.

Поменути објекат који ће бити претворен у обданиште налази се у непосредној близини издвојеног одељења основне школе ,,Милан Ракић“ . То је једино издвојено

одељење осморазредне основне школе на територији општине Мионица коју

предшколска установа ,,Невен“ не покрива својим програмом, али са реализацијом овог пројекта и они ће бити обухваћени предшкочским васпитањем и образовањем.  

Из Предшколске установе „Невен“ наглашавају да је овај корак врло значајан за најмлађе са овог подручја, а нарочито за за Наномир,  где живи претежно становништво ромске националности. Такође, истичу да ће адаптирањем просторија и формирањем васпитне групе директно подржати добробит деце и у великој мери побољшати живот породица у овој сеоској средини за децу која тренутно немају прилику да похађају вртић.

У претходном периоду Предшколска установа кроз подршку општине Мионица у више наврата спроводила је пројекат под називом ,,Да се Наномир покрене и у вртић крене“ са циљем подршке добробити детета, едукације родитеља о значају раног развоја, ширења доступности нашег програма и промовисања предшколског васпитања и образовања.