Почели 28. Мишићеви дани у Мионици

 

Синоћ су интонирањем химне „Боже правде“ и подизањем заставе почели 28. Мишћеви дани у Мионици који ће трајати до 21. јула. Председник општине Мионица Бобан Јанковић свечано је отворио ову манифестацију и рекао да живот и дело славног војводе Мишића представљају вечну инспирацију за бољу будућност.

-Прошле су године од како говорим са овог места и поносно могу да кажем да је за нама још више реализованих пројеката. Од школа, фабрика, нових радних места, догађаја у новом Културном центру и новоизграђеној Хали спортова, нових улица па до највећих пројеката у области водоснабдевања, а то је актуелна тема ових дана. Ускоро нас очкеује завршетак веома значајних пројеката који ће решити проблеме водоснабдевања, Орловац и Кључка врела. Наставићемо да градимо нашу Мионицу. И уз подршку Председника и Републике још више ћемо улагати у бољи живот – каже Јанковић и додаје да су Мионичани вредни и добри људи, добри домаћини.

 

-Свако ко мисли да је Мионхица успутна станица или нека пролазна раскрсница биће разочаран. Мионица је одредиште, Мионичани су јединствени и сложни. И док је тако бићемо јаки и зато слушајмо једни друге.Слушајмо шта народ каже, а народ је рекао да је Србија Мишићева Мионица-истакао је Јанковић.

У оквиру свечаног отварања премијерно је изведена песма о Мионици „Варошице на Рибници“ . Текст песме је написао Бошко Миловановић, а композицију и аранжман

Никола Јевтић. Песму је премијерно изводи солиста Мирјана Марковић, а уз пратњу: Милана Јовановића Јабучанца (хармоника), Милоша Николића (кавал), Марка Кузмановића (бубањ), Стефана Ковачевића (перкусиониста), Мишо Крпо (бас), Петар Трумбеташ (гитара и бузуки) и пратећи вокал Сузана Бранковић (Пегарт студио), Микс и мастер: Мишо Крпо (Студио 1313 Франкфурт), а све то у продукцији Николе Јевтића и Александра Којића.

У оквиру забавног дела програма одржан је концерт Пеђе Јовановића који је окупио пун Трг посетилаца.

До краја програма наступиће Мира Мирковић, Сара Јо, Весна Змијанац и Марко Милошевић. Биће одржани и спортски турнири у одбојци, пливању, кошарци, стоном тенису, рукомету и фудбалу. Велико интересовање Мионичана и посетилаца влада за представу „Књига о Милутину“ Звездара театра у извођењу Ненада Јездића, а која ће се у оквиру Мишићевих дана пред публиком наћи 19. јула у Културном центру у Мионици.

У оквиру програма обележавања Дана општине Мионица који је узет за дан рођења војводе Мишића, 20. јула биће уприличена Свечана академија у Струганику којој претходи полагање венаца на Споменик војводи Мишићу. На Свечаној академији биће додељене Златне плакете војвода Живојин Мишић припадницима Војске Србије и Министарства одбране за постигнуте резултате и достигнућа у области војне службе, науке и доктрине, као и плакета са грбом општине Мионица, а наступиће и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.У оквиру културно-забавног програма наступиће културно-уметничка друштва.

Војвода Живојин Мишић један је од најславнијих војсковођа у нашој историји. Рођен је у селу Струганик, општина Мионица, где се и данас налази његова кућа као културно добро од великог значаја.