Мионичко село Кључ постало део пројекта „Наше село“ Делта Холдинга



Мионичко село Кључ постало је део пројекта „Наше село“, а јуче је свечано обележен почетак реализације. Циљ је да се кроз дељење знања о модерној пољопривреди и финансијску подршку у сарадњи са Ерсте Банком, омогући још боље резултати и повећање прихода од аграрних приноса и сточарства и тиме побољша квалитет живота на селу.

Након седам година и три обновљена села (Бачко Ново село, Дубочане и Мала Јасикова) у којем је подржано више од 100 газдинстава, компанија је увидела потенцијал села Кључ у Општини Мионица код Ваљева. У селу Кључ у пројекат се до сада укључило 20 газдинстава.

Догађај у Кључу симболично назван „Дан први“, окупио је мештане, чланове управе компанија Делта Холдинг и Ерсте банке, као и представнике локалне самоуправе. Окупљенима је представљен план сарадње са мештанима Кључа кроз пројекат „Наше село“, а гости су имали прилику да се увере да село у подручју Лепеничке клисуре крије надарене певаче и играче кроз наступе етно певачког друштва „Мионе“ и КУД „Војвода“ из Мионице.

Када смо започели пројекат „Наше село“, хтели смо да примером покажемо шта друштво треба да чини да би наша села достигла ниво развијених, европских села. У селима Дубочане, Мала Јасикова и у Бачком Новом Селу, остварили смо значајне резултате и поносно можемо да кажемо да су сада та села далеко развијенија. Оно што селима у Србији недостаје јесте знање у области пољопривредне производње. Делта Аграр несебично дели то знање и уз партнере из Ерсте банке показује да је развој села од великог значаја за развој целе земље- рекао је председник Управног одбора Делта Холдинга, Мирослав Мишковић.

Делта Холдинг пројекат реализује у сарадњи са Ерсте банком која омогућава повољне услове кредитног финансирања мештанима „Наших села“, а за које компанија Делта Аграр сноси трошкове камате.

Захваљујући пројекту „Наше село“ и сарадњи са Делта Холдингом, били смо у прилици да до сада подржимо више од 60 породица у три претходна села бескаматним кредитима у укупном износу од око 300.000 евра. Ово је један од оних пројеката које сви волимо и до којих нам је истински стало, јер знамо колико је важно да се сачува српско село и да мештане охрабримо да остану на својим имањима. Зато смо сви ми данас у Кључу – да их упознамо и саслушамо, чујемо њихове потребе, да их посаветујемо и подржимо, помогнемо да буду успешнији. Не само бескаматном кредитном линијом, већ и стручним знањем, али и нашим искуствима из претходних села- изјавила је Јасна Терзић, председница Извршног одбора Ерсте банке.

Кроз овај пројекат Делта Холдинг стимулише развој овог дела Колубарског округа, оснажујући индивидуална домаћинства и локалну заједницу Мионице.

Овај пројекат биће ветар у леђа нашим пољопривредницима и значајно ће унапредити њихов рад. У селу се сада поново види шанса за развој. Ми знамо да без села и без вредних и радних домаћина, по чему је овај крај познат, нема ни јаке државе. Хвала компанији Делта Холдинг и Ерсте банци што су препознали потенцијал села Кључ и што на тај начин доприносе развоју читаве општине Мионица- истакао је председник општине Мионица, Бобан Јанковић.

Осим развоја пољопривредне производње пројектом је предвиђен и развој друштвеног живота у селу.