Председнику Вучићу Мионица доделила специјалну награду Мишићевих дана - уникатну реплику Мишићеве сабље

Председнику Србије Александру Вучићу додељена је специјална награда Мишићевих дана - реплика сабље војводе Живојина Мишића. Ову уникатну реплику, на отварању 26. Мишићевих дана, у Вучићево име примио је Дејан Савић, саветник за културу у кабинету председника Србије. Награду је уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је истакао да је Мишић синоним борбе за народ.

Мишић је симбол пожртвовања, храбрости, поштења, посвећености и стратегијске генијалности. Ниједна реч, ниједна стилска фигура, никаква реторичка бравура нису довољни да на прави начин одају почаст човеку који је поникао у нашем Струганику и златним словима се​ уписао у анале светске историје. Посебна ми је част што ове године уручујемо посебан поклон председнику Републике Србије Александру Вучићу за његове економске победе за Србију и њене грађане, и очување мира и стабилности - рекао је Јанковић и додао да Мионица по узору на свог славног војводу мора наставити да ради у корист грађана.

 

  • Наша је обавеза да следимо његову филозофију и борбу. Управо то и чинимо. Не одустајемо од циља да Мионицу направимо бољим местом за живот и у томе успевамо захваљујући подршци пррдседника Вучића и Владе Србије – рекао је у обраћању Јанковић.

  • Захваљујем се на прелепој добродошлици и урученом поклону у име председника Алексаднра Вучића. Преносим вам поздраве од нашег председника који подједнако мисли и на Мионицу, и на Врање и на Суботицу. На свако место у нашој Србији. Наша држава корача крупним корацима напред и сви то осећамо – рекао је Дејан Савић, саветник председника Репбулике Србије.

  • Јанковић је затим уручио и највећа општинска признања „Златну плакету Војвода Живојин Мишић“​ генералу – мајору Слађану Стаменковићу и потпуковнику Александру Думићу за заслуге у области војне науке и доктрине.

  • У оквиру умерничко-забавног програма на отварању 26. Мишићевих дана наступила је Даница Црногорчевић.

  • Мишићеви дани трају од од 18. до 24. јула. Организоване су две књижевне вечери на којима ће Милан Богојевић и Михаило Почек представити своје књиге, а за дечији филм „Вук Бобице“, који је сниман у Мионици заказана је премијера за 23. јул. Такође, посетиоци ће моћи да уживају у монодрами „Лина тврђа од камена“ и кабареу „Највеће љубави српских великана“. Шестог дана манифестације, наступиће певачка звезда Драгана Мирковић, а такође у музичком делу концерт ће одржати ОК БЕНД и Дуле Лушин са “No comment“ бендом, у четвртак и среду са почетком у 21 час.