ОБАВЕШТЕЊЕ

Парламентарни избори на Косову и Метохији заказани су за 11. јун 2017. године. У циљу организације и помоћи интерно расељеним лицима са Косова и Метохије да остваре своје бирачко право, Општинска управа Мионица-повереник за интерно расељена лица биће дежуран у просторијама зграде општине Мионица дана 19.05.2017. године до 19 часова и у дане викенда 20. и 21. 05. 2017. године у периоду од 7-19 часова.

Контакт особа: Весна Радовановић, повереник за избеглице и миграције, тел: 065/341-3344

ПЛАНИРАНА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ

eps thumb

Због радова у оквиру редовног одржавања електродистрибутивног система на територији општине Мионица потрошачима ће бити привремено ускраћено електроснабдевање по следећем распореду.

 

Дан

08:00-10:00

10:00-12:00

12:30-14:30

Понедељак 22.05.

Ваљевски пут

Расадник

Мионица центар

Уторак 23.05.

Кнеза Грбовића

Село Мионица

Дом Здравља

Среда 24. 05.

Метал Инвест

Преко реке на раскрсници.

Општина

Четвртак 25.05.

Кевића Кафана

Брежђе

Ђурђевац

ЗОНА ''ДРИНА'' –УБЉАНИ ОДНЕЛИ БОДОВЕ ИЗ МИОНИЦЕ

Рибница је јуче поражена у дербију 26. кола Зоне ''Дрина'' пред својим навијачима минималним резултатом од убског Јединства, које још увек није изгубило све шансе за шамшионску титулу, Рибница-Јединство (Уб) 0:1 (0:0). Комшијски дерби је одигран пред неколико стотина навијача који су направили одличну атмосферу на Стадиону крај Рибнице, а у првом полувремену мреже су мировале. Гости су повели тек што је кренуло друго полувреме, када се након шута Стаменковића и одбитка лопте од пречке у петерцу ''војводића'' најбоље снашао Брадоњић и убацио лопту у мрежу искусног Петровића. Испоставило се да је то био и коначан резултат утакмице. Рибница ће и у наредном колу бити домаћин, а на Стадион крај Рибнице у суботу 20. маја стиже Задругар из Лајковца. Утакмица почиње у 17 часова.

 

КОНЦЕРТ ХОРА СЛОВЕНСКЕ МУЗИКЕ ''ЛУЧИНУШКА''

Поводом обележавања дана рођења веклике српске песникиње Десанке Максимовић Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ Мионичанима подарила концерт Хора словенске музике ''Лучинушка'' у великој сали Културног центра.

HOR 0083

Овај хор је настао пре четири и по деценије као неформална група студенткиња на Одсеку за славистику филолошког факултета у Беораду, коју је окупио професор Андреј Тарасјев са циљем да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали. Неформална група је прерасла у хор ''Лучинушка'', који је мионичкој публици приредио својеврсно путовање музичким наслеђем словенских народа. Ређале су се руске, украјинске, белоруске, српске и народне песме других словенских народа. Музички програм је започет руском народном песмом ''Лучинушка'', по којој је Хор и добио име, а завршен са ''Тамо далеко'' на руском и српском језику уз овације публике која је госте извела на бис. Дружење са Хором словенске музике оплемењено је стиховима наше Десанке Максимовић и велике руске песникиње Ане Ахматове, које су на језицима народа словенске крви говорили млади мионички рецитатори Тијана Лекић, Мина Вуковић, Катарина Атић, Лука Радовановић и Драгољуб Средојевић, као и чланови ''Лучинушке''.

На крају дружења, председник општине Мионица Бобан Јанковић је у име Мионичана гостима у знак захвалности уручио фото-монографију ''Мионица-завичај војводе Мишића'', а водитељка програма и чланица Хора мр Бранислава Марковић узвратила вредном књигом из њихове библиотеке.

 

''ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА'' У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ''МИОНИЦА''

Средња школа ''Мионица'' је организовала традиционални ''Дан отворених врата'' за све ученике осмог разреда ОШ ''Милан Ракић'' Мионица и ''Војвода Живојин Мишић'' Рајковић. Будући средњошколци су имали прилику да обиђу кабинете рачуноводства, информатике, услуживања и куварства и присуствују презентацији у амфитеатру Школе, током које су директорка Катарина Чарапић и чланови стручног тима за промоцију представили све погодности које нуди овдашња установа средњошколског образовања.

otvorena vrata ss1 3

Према речима директорке Катарине Чарапић, једна од главних новина је да ће се Средња школа ''Мионица'' од наредне школске године у потпуности окренути образовним профилима из области туризма и угоститељства.

Стратегију уписа смо ускладили са стратегијом привредног развоја Општине, који је у великој мери базиран управо на развоју туризма. Имајући то у виду, с правом се може очекивати да ће велики број наших ученика убрзо по завршетку школовања добити запослење у својој струци. Такође, Школа прати новоусвојене стандарде у средњошколском образовању, тако да ће се ученици на трогодишњим смеровима кувар и конобар образовати по дуалном моделу који подразумева да је за све ученике обезбеђено место за обављање практичне наставе-истакла је директорка Средње школе ''Мионица'', нагласивши да је то обезбеђено захваљујући доброј сарадњи са овдашњим привредним субјектима из области туризма и угоститељства, посебно апострофирајући да су Хотел ''Нарцис'' на Дивчибарама и Хотел ''Врујци'' потписујући Изјаву о намери послодавца навели да ће након завршетка средњошколског образовања обезбедити запослење за 10, односно 6 мионичких ученика.

Наредне школске године ставићемо акценат на квалитет извођења практичне наставе и у том смислу нам је локална самоуправа изашла у сусрет давањем Средњој школи на коришћење ресторана на фудбалском Стадиону крај Рибнице. Такође, туристички техничари су све време укључени у активности Туристичке организације ''Мионица''. Имамо и одличну сарадњу са Центром за образовање и развој ''Мионица'', тако да ће све обуке и друге активности за неше ученике бити бесплатне-нагласила је између осталог Катарина Чарапић.

otvorena vrata ss1 11

Мионичка Средња школа ће у новој школској години моћи да упише 60 ученика првог разреда, а будућим средњошколцима су понуђена три образовна профила у областима туризма и угоститељства. Места има за 30 ђака на смеру туристички техничар у четворогодишњем трајању, као и за по 15 ученика на смеровима кувар и конобар у трогодишњем трајању. Школа располаже са два савремено опремљена рачунарска кабинета и кабинетима са најновијом опремом за куварство и угоститељство.Ученици ће и у новој школској години имати бројне погодности, попут бесплатног превоза за све ђаке са подручја општине Мионица и обезбеђене бесплатне исхране у оквиру практичне наставе за ученике који похађају трогодишње смерове.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту