У ЧЕТВРТАК КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У БИБЛИОТЕЦИ-ГОСТ ДУШКО БЛАГОЈЕВИЋ

У оквиру активности новооснованог Клуба љубитеља књиге у Библиотеци ''Милован Глишић'' ће у четвртак 22. јуна у 20.00 бити организовано књижевно вече. Гост је Душко Благојевић, који ће представити своје романе епске фантастике ''Духови рата'' и ''Невидљиви град''.

19225324 1864113713911942 1875014335124945427 n

СРЕДСТВИМА ЕУ САНИРАЈУ СЕ ТРИ КЛИЗИШТА НА ПУТУ ЗА ДИВЧИБАРЕ-ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО КРАЈА МЕСЕЦА

downloads3 5

Према саопштењу из Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, санација три клизишта на државном путу II-а реда који повезује Мионицу и Дивчибаре биће завршена до краја јуна 2017. године. Радови вредни 200.000 евра се финансирају средствима Европске уније која су обезбеђена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Санација клизишта је почела у октобру 2016. године, а радови обухватају изградњу потпорних и габионских зидова који ће заједно са дренажним каналима заштитити саобраћајницу у случају обилних падавина и повећања нивоа подземних вода. Након завршетка обнове, притисак тла биће смањен, а косина пута стабилизована и заштићена у случају будућих ерозивних процеса, што ће допринети смањењу ризика од формирања клизишта у општини Мионица.

downloads2 6

Према речима главног инжењера за клизишта и потпорне конструкције у Јавном предузећу ''Путеви Србије'', захваљујући средствима Европске уније биће дугорочно решен проблем клизишта, па даља улагања на том плану неће бити потребна. Возила ће се након завршетка радова кретати без икаквих сметњи на путу, а безбедност саобраћаја биће на потребном нивоу. Током обилних падавина маја 2014. године дошло је до активирања клизишта, што је угрозило безбедност на путу, водоснабдевање становништва и неколико стамбених објеката.Захваљујући реакцији Јавног предузећа „Путеви Србије“ штета је привремено санирана, а одвијање саобраћаја омогућено назименичним пропуштањем возила.

downloads4 2

Радови на санацији клизишта изводе се у оквиру пројекта реконструкције путних објеката оштећених у поплавама који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, а финансира ЕУ са 10,49 милиона евра у циљу унапређења система заштите од поплава. До краја 2017. године, 44 клизишта биће санирано, а девет мостова реконструисано и пет изграђено. Укупна помоћ Европске уније у обнови од последица поплава и јачања превентивне инфраструктуре износи 162 милиона евра, а средства су обезбеђена кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности.

downloads1 31

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ПОДРЖАЛО ПРОЈЕКАТ ''МИОНИЦА-ВАРОШ У ДУХУ МЕТРОПОЛЕ'' СА 6,7 МИЛИОНА ДИНАРА

На Конкурсу Министарства културе и информисања ''Градови у фокусу'' подржан је пројекат мионичке општине ''Мионица-варош у духу метрополе'' за чију је реализацију Министарство определило 6,7 милиона динара. Ове године је подржано 10 пројеката из исто толико градова и општина Србије у укупном износу од 140,2 милиона динара, саопштено је на јучерашњој конференцији за новинаре на којој су представљени резултати конкурса.

new folder1

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је обраћајући се новинарима констатовао да је конкурс ове године озбиљније схваћен и да комисија није имала ни мало лак задатак да одабере између веома квалитетних пројеката. О томе најбоље говори податак је ове године пријављено 58 пројеката, што је више него двоструко у односу на 2016. када их је било 28. У шири избор ушло је 13 пројеката, да би, након што су чланови комисије обишли јединице локалне самуправе, утврдили стање на терену и обавили консултације са пројектним тимовима, у ужи избор ушло 12 пројеката.

Иначе, пројекат ''Мионица-варош у духу метрополе'' подразумева активности на даљој адаптацији зграде Културног центра, обнови ''Лујзиног перивоја'' у оквиру комплекса родне куће војводе Живојина Мишића у Струганику и на организовању како традиционалних ''Мишићевих дана'', тако и фестивала у част песника и дипломате Милана Ракића као новог културног догађаја у Мионици.

У ПАШТРИЋУ ОДРЖАН ФОРЕСТ ФЕСТ

Мионичко село Паштрић је ових дана било у центру збивања светске trance сцене као домаћин фестивала Форест Фест, који је од 8. до 12. јуна одржан на простору Кумове чесме у Парку природе Рибница. Са циљем да љубитељима модерног звука, авантуре, природе и уметности пружи врхунски визуелни и аудио угођај овај фестивал је угостио преко 70 извођача, уметника, акробата и излагача из Србије и целог света у несвакидашњем споју нетакнуте природе и trance музике.

На овогодишњем Форест Фесту су пред неколико хиљада посетилаца наступиле светске звезде: E-Mantra (Altar records), ASKARI (Dacru rec.), ELEUSYN (JOOF rec.), TROPICAL BLEYAGE (Dacru rec.), NIGHT HEX (Suntrip rec.) и други извођачи. Посетиоцима су на располагању били и бројни уметнички садржаји, попут акробација са ватром, продајних изложби ручно рађеног накита, одеће, козметике, гипсаних фигура и слика, док су хедонисти и ове године имали прилику да испробају храну и пиће из разних земаља света, да посете оближњу родну кућу војводе Живојина Мишића, манастир Рибницу и Бању Врујци. Поред тога, љубитељи нетакнуте природе су уживали у камповању поред реке Рибнице, боравку у сеоским домаћинствима, обиласку Рибничке пећине до чијег улаза се од недавно стиже новим висећим пешачким мостом, Музеја камена, Шалитрене пећине и других локалитета.

ИЗГРАЂЕН ВИСЕЋИ МОСТ У ПАРКУ ПРИРОДЕ РИБНИЦА

Downloads1 30

Парк природе Рибница од недавно краси нови висећи пешачки мост дужине 29 метара, којим се преко истоимене реке стиже до познатог природног бисера мионичке општине Рибниче пећине. Мост је изграђен средствима Канцеларије за јавна улагања Републике Србије, а вредност радова које је извело предузеће "Филос мостови" из Београда је 9,2 милиона динара. Парк природе Рибница представља заштићемо природно добро са манастиром и црквом Светих апостола Петра и Павла, реновираном школском зградом и већ поменутом Рибничком пећином лоцираном на крају живописне клисуре реке Рибнице.

downloads1 29

Изградња пешачког висећег моста означава само почетак озбиљних активности на уређењу Парка природе Рибница. Планирани су бројни радови који ће овај простор учинити још лепшим, атрактивнјим и привлачнијим. Завршетком моста бројни туристи коначно могу стићи пешачком стазом од Манастира све до Рибничке пећине, што раније није било могуће. Рибницу посећује велики број дечијих екскурзија, а ту су и гости из Бање Врујци и околних места који ових дана долазе у све већем броју – истиче председник општине Мионица Бобан Јанковић.

 ff 20173

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту