ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ ''3 НА 3''

Последњег дана манифестације ''Мишићеви дани'' одигран је турнир у малом фудбалу ''3 на 3'' на којем је учествовало 19 екипа подељених у три узрасне категорије. Турнир је одигран на кошаркашком терену у центру Мионице на бетонској подлози, где је виђен велики број занимљивих и неизвесних утакмица од којих је неколико одлучено тек након извођења пенала. У категорији основаца узраста до четвртог разреда победили су ''Орлови'', код старијих основаца тријумфовала је екипа ''Једва смо се скупили'', док је победник у сениорској конкуренцији екипа ''Дивци''.

ПРЕУЗИМАЊЕ КЊИЖИЦА ЗА ВАРОШ И СЕЛО МИОНИЦА У ЗГРАДИ ОПШТИНЕ

Обавештавају се грађани вароши и села Мионица да нове здравствене књижице могу подићи у згради Општине између 08 и 15 часова. Грађани се моле да то ураде у што краћем року због великог броја пристиглих књижица.

zdravstvena knjizica 3

Нове здравствене картице значајно олакшава процес овере осигурања, без потребе да се овера, као до сада, врши одласком у филијалу/испоставу РФЗО. Промене личних података о осигуранику (промена адресе пребивалишта, промене података о послодавцу, измена основа осигурања ...) обављаће се учитавањем нових података на чип картице, без промене саме исправе, односно досадашњег издавања нове здравствене књижице.  

ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЈУЧЕ ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЕДНИЦА СО МИОНИЦА

Дан општине Мионица и дан рођења војводе Живојина Мишића, 20. јул, обележен је јуче свечаном седницом Скупштине општине Мионица у сали Културног центра. Овом приликом се присутнима обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић истакавши да локална самоуправа мора радити у служби грађана чији су сервис и како би решавали њихове свакодневне проблеме, уважили њихове захтеве и потребе, а општину унапредили и створили место у којем ће људи остајати, радити и стварати своје породице.

obracanje predsednika opstine mionica na svecanoj sednici so mionica

Када бих рекао да сам задовољан не бих био искрен, али у последњих неколико година заједно смо покренули много тога, наставићемо тим темпом и убудуће све док наше место не буде достојно војводе Живојина Мишића. Ово је тек почетак, следе нам значајни, капитални пројекти који ће бити преломна тачка у развоју наше општине – истакао је између осталог овом приликом први човек мионичке општине.

КАРАТИСТИ ''МИОНИЦЕ'' УЧЕСТВОВАЛИ НА ЛЕТЊЕМ КАМПУ У ЧАЧКУ

Чланови Карате клуба ''Мионица'', полетарац Никола Секулић, пионири Чеда Ракић, Марко Васић, Александар Николић, Милица Мијаиловић, Анђелија Јевтовић и Јана Поповић, наде Јован Белошевић; Ђурђа Ракић, Сара Јевтовић, Тања Станојевић и Анђела Марковић, кадети Младен Илић и Мина Поповић, јуниорка Тијана Цмиљанић и тренери Јелена Туфегџић и Мирослав Васиљевић су од 8. до 14. јула учествовали на летњем карате кампу „Морава 2017“ у Чачку. Ово окупљање су организовали Карате федерација Србије и Карате савез уже Србије, уз учешће око 180 каратиста са простора јужно од Саве и Дунава, Кампом је руководио је председник Карате федерације Србије Славољуб Пипер, носилац црног појаса 8. ДАН. У рад кампа, а у рад су били укључени и други врхунски тренери за кате и борбе, међу којима и Жарко Радовановић, национални тренер за кате.

karate1
Мионичани су имали изузетно успешну такмичарску сезону у којој су поставили нови рекорд по броју освојених медаља (114), па не чуди што је кампу присуствовало чак 15 каратиста, односно 75 одсто регистрованих такмичара. Првог дана кампа одржан је национални семинар и лиценцирање службених лица за предстојећу сезону, којем су присуствовали Драган Туфегџић, Јелена Туфегџић и Мирослав Васиљевић, тренери мионичког карате клуба.


Важно је истаћи да је на кампу у Чачку петоро представника Карате клуба „Мионица“ положило за предмајсторска и мајсторска звања у каратеу, уз похвале да су као најспремнији дошли на камп и да су се најбоље показали на припремним тренинзима. Положили су такмичари Анђела Марковић (за браон појас 1. КYU) Тијана Цмиљанић (браон појас 1. КYU) и Мина Поповић (за црни појас 1. ДАН), као и тренери Мирослав Васиљевић (за црни појас 1. ДАН) и Јелена Туфегџић (за црни појас 2. ДАН). Испитну комисију чинили су Славољуб Пипер, председник Карате Федерације Србије и носилац црног појаса 8. ДАН, Момчило Петровић, председник судијске комисије и носилац црног појаса 6. ДАН и Симо Раичић, председник Карате савеза уже Србије и носилац црног појаса 5. ДАН.


Пре свега, желео бих да се захвалим општини Мионица на издвојеним финансијским средствима захваљујући којима смо успели да велики број чланова нашег клуба пошаљемо на камп, покажемо колико вредимо и тиме осветламо образ наше Мионице. Имали смо врло успешну такмичарску сезону која је крунисана овим кампом, где је као шлаг на торту дошло полагање , након чега је клуб постао богатији за нова предмајсторска и мајсторска звања. Иза њих петоро који су положили стоје године и године тренирања, а посебно иза наших мајстора каратеа који су на сцени и више од деценије. Што се тиче квалитета рада свих наших учесника на кампу, само ћу рећи да је национални тренер Жарко Радовановић изјавио јавно да Мионичанима „скида капу“ - нагласио је Драган Туфегџић, председник Карате клуба „Мионица“.

karate2

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА АЛЕКСАНДРОМ ГАТАЛИЦОМ

Добитник најпрестижнијих домаћих књижевних признања Александар Гаталица је синоћ на књижевној вечери у Културном центру публици ''Мишићевих дана'' представио свој роман ''Велики рат'', за који је добио НИН-ову награду за најбољи роман године и награду ''Меша Селимовић'' за најбољи роман који додељују новине "Вечерње новости" и Удружење издавача и књижара Србије. Гаталици је ово било прво гостовање у Мионици због чега је изразио велико задовољство, јер је њено име нераскидиво везано за Велики рат.

thumb dsc 0243

- Моја једина веза са тим временом је та што ми је прадеда био учесник у Првом светском рату. Романом сам желео да испричам причу о Првом светском рату не фаворизујући ни једну страну, да испричам причу из свих углова. Не само из нашег угла, него и из Француског Аустријског, Британског... На Катедри су ме учили да када пишете роман будете увек и само на страни књижевности, на страни човека. Ако у том смислу имате било какво друго опредељење, ваше дело неће дуго трајати. Читаоци су дивно прихватили овај роман са преко 50 главних јунака и уместо за једног, везивали се за десетак јунака и емотивно доживљавали све оно што им се дешава. Сматрао сам да ће уколико будем имао 2-3 главна јунака роман клизити у реалистичну епску причу и то сам желео да избегнем. Има и неколико негативних јунака, али сви јунаци овог романа су жртве. Писање ''Великог рата'' је због великог броја ликова био врашки тежак посао, али није књижевност да се читаоци муче, а да писац ужива, већ обрнуто -истакао је Александар Гаталица у разговору са председником Удружења уметника Србије Карлом Астраханом, који је овом приликом био у улози медијатора књижевне вечери и додао да му је за истраживања, проналажење јунака и писање романа било потребно око пет година, а да му је највише жао јунака који на крају нису ушли у његов роман.

dsc 0275

Гаталица је између осталог рекао и да тек када на Велики рат почнете да гледате очима његових учесника схватите да су се тамо дешавала и невероватна јунаштва и беспотребне смрти. Такође, гост ''Мишићевих дана'' је ове вечери, ексклузивно, први пут представио фотографије које ће красити почетне странице свих поглавља јубиларног издања романа ''Велики рат'' чији се излазак очекује током 2018. године.

Након књижевне вечери са добитником НИН-ове награде приказан је филм ''Голгота Србије'', један од најдрагоценијих флмова српске кинематографије који је сачуван управо у Мионици. Наиме, филм је почетком Другог светског рата сакривен и закопан. Откопан је тек 1944. године када је доспео у збирку Југословенске кинотеке. Филм у режији српског официра, новинара, књижевника и филмског редитеља Станислава Кракова настао на основу аутентичних снимака ратних оператера са играним сегментима је утврђен за културно добро и налази се на листи филмске грађе од изузетног значаја.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту