Оснивање првог биодистрикта у Србији почело у Мионици

У мионичком селу Толић одржан је дијалог о биодистриктима као иновативном алату ка трансформацији прехрамбених система у Србији. Ово ће бити први биодистрикт, не само у Србији, већ у југоисточној Европи.

Дијалог је организован у сарадњи Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, општине Мионица и Националне асоцијације Сербиа Органика и окупио је представнике локалних самоуправа са територије округа Колубара, пољопривреде произвођаче, мала предузећа, представнике Привредне коморе Србије и туристичких организација, образовне установе и пружаоце услуга из домена угоститељства и туризма, са циљем да се заједнички размотре иновативне стратегије за одрживије прехрамбене системе.

Присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је рекао да ће први биодистрикт у Србији и у овом делу Европе бити са разлогом основан баш у Мионици.

-Ми смо већ препознали значај органске производње и то кроз субвенције  и подстичемо. Наш крај обилује прелепом природом, плодном земљом, туристичким потенцијалима и као најважније, добрим домаћинима. Сигуран сам да ће ово што смо данас започели имати позитиван утицај на развој наше општине и да ћемо створити нове прилике за развој органске производње и на тај начин подстаћи наше суграђане да се развијају у овој области. Локална самоуправа ће увек дати подршку оваквим иницијативама – каже Јанковић који се захвалио свима који су дали допринос и учестовали у дијалогу.

Општина Мионица кроз Јавне позиве из области пољопривреде пружа директне мере подршке органским произвођачима и до 100 одсто када је реч о сертификацији за бављење органском производњом, набавком пластеника и др.

Ивана Симић из Националне асоцијације Сербиа Органика истакла је да је ова асоцијација доносилац идеје о формирању биодистрикта у Србији. Такође, она је изразила своје задовољство да, годину дана од покретања ове идеје и идентификације Колубарског округа као региона са изузетним  богатством у људским, природним, туристичким, културно-историјским одликама, се дошло до тачке када се постављају темељи за подизање и будући интензивни развој Биодистрикта Колубара. Тим поводом, она је позвала све заинтересоване појединце, институције и организације са територије округа Колубара да се прикључе и у будућем периоду допринесу изградњи и одрживом функционисању Биодистрикта Колубара.

Павле Ђорђевић, чије  се газдинство налази на територији Ваљевске Каменице и који се више од шест година успешно бави органском производњом и Драган Сретеновић, органски произвођач из Мионице који се бави и руралним туризмом,  представили су учесницима дијалога разлоге њихове мотивације да се активно укључе у иницијативу формирања биодистрикта. Они су позвали све остале локалне актере да заједно утврде и поставе основне приоритете, правце и циљеве будућих биодистрикта у Србији.

Међународни експерт др Хуан Пабло Шурано је скупу представио интернационална искуства и значај прикључења Биодистрикта Колубара Међународној мрежи еко региона.

На крају панела, учесници су се усагласили да је неопходно обезбедити одрживост прехрамбених система, која се пре свега огледа у проналажењу решења за производњу довољне количине здраве хране тако да основне економске, социјалне и еколошке претпоставке које се користе за производњу не угрозе исхрану и живот будућих генерација.