У Мионици на Лазареву суботу најављена обнова Храма Вазнесења Господњег

 

У Мионици је обележен дечији празник Лазарева субота – Врбица којом је започела и акција прикупљања средстава за обнову Храма Вазнесења Господњег у Мионици који је саграђен 1856. године.

На почетку програма, а по завршетку Вечерњег Богослужења, присутнима се обратио Архијерејски намесник колубарског протојереја ставрофора Саша Тимотић.

- На предлог господина председника Бобана Јанковића и на његову иницијативу, у договору са црквеном општином Мионица и благословом Његовог пресвештенства епископа Исихија добијен је благослов да се крене у обнову нашег Храма. Као што смо чули, овај храм је сазидан 1856. године, а саградило га је 40 домова. Једина обнова била је после земљотреса. Наши најмалађи данас су први покренули акцију да скупе колико год новца и они треба да нам послуже као пример. Како је и сам Господ Исус Христос васкрсао праведног Лазара, ја се надам да ће и овај наш храм васкрснути у пуној лепоти. Ако су могли 40 домова да саграде, надам се да ћемо ми моћи да обновимо. Нека буде на спасење и нека нам деца дају пример како треба свој храм да волимо, јер у овом храму своју ћемо децу крштавати и венчавати. Од свег срца вам желим све најбоље. Нека буде са срећом почетак обнове-изјавио је Тимотић.

Мионичка црква, Храм Вазнесења Господњег, данас иначе, најстарија зграда у Мионици, прво звоно добија 1923. године. А одлуком Републичког завода за заштиту споменика културе, 1962. године црква добија статус споменика културе.

-Драги моји Мионичани, уважени представници Српске православне цркве. Није ово само моја иницијатива, ово је иницијатива свих нас. Круна наше вароши је наш прелепи Храм где сви често долазимо и зато је од изузетне вароши да га обновимо. Наравно да ће ово бити један велики посао, али сам сигуран да ако су у 19. веку 40 породица успели да сазидају овај прелепи храм, верујем да ћемо и ми успети да обновимо наше духовно средиште, место где се окупљамо. А уз то, ако имамо и благослов нашег владике Исихија, сигуран сам да ћемо то и остварити. Такође, желим да се захвалим црквеној општини на изузетној сарадњи и вољи да кренемо у обнову. Позивам вас да сви заједно будемо једна породица, да дамо свој допринос и да већ до краја године завршимо велики део посла-каже председник општине Мионица Бобан Јанковић.

У оквиру програма који је уприличен поводом празника, а у сврху прикупљања средстава за обнову мионичке цркве, ученици ОШ „Милан Ракић“ прикупили су око 80 хиљада динара на продајној изложби где су сами правили разне рукотворине.

А полазници Предшколске установе „Невен“ и ученици ОШ „Милан  Ракић“ са својим васпитачима и учитељима, у сусрет Васкрсу организовали су радионицу шарања јаја.

Кулутрно уметничка  друштва  „Војвода“, „Топлица“  дечији хор ОШ „Милан Ракић“,солисти Стефан Милић и Марија Милић наступили су оквиру културно-уметничког порограма.