Више од 58 милиона динара за боље водоснабдевање мионичке општине

Заједничким средствима УНОПС-а и општине Мионица биће финансиран пројекат  реконструкције изворишта Орловац и замењене азбестне цеви чиме ће се смањити 80 одсто губитака у мрежи, а Осеченица,  Кључ, Толић, Брежђе, Паштрић, Радобић, варош и село Мионица имаће квалитетније и стабилније водоснабдевање. Локална самоуправа уложиће око 6 милиона динара, док ће средствима Европске уније бити обезбеђено више од 52 милиона динара.

- На изворишту Орловац били смо пре мање од девет месеци како бисмо уочили све недостатке. И за то време, нисмо седели скрштених руку, већ смо дали све од себе да пронађемо решење. И успели смо. Ово је један од значајнијих пројеката, а у току су радови на изградњи водоводног система Кључка врела којим решавамо питање водоснабдевања у још десет села. Нема никакве сумње да решавамо историјске проблеме који су тиштили наше грађане. Мормо још висе да улажемо у даљи развој Мионице, а ја сам поносан на све нас јер је ово велики успех. Захваљујем се УНОПС-у на овој огромној помоћи која нам много значи јер са реализацијом овог пројекта у великој мери унапредићемо водоснабдевање, али и квалитет живота у нашој општини  - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

Општина Мионица је 2016. године извршила промену цеви, а са још 900 метара колико је планирано овим пројектом, азбестних цеви у овом водоводном ситему више неће бити.

Нека од мера које ће се такође спроводити у оквиру овог пројекта јесу подршка пословној сарадњи на регионалном нивоу, обука и јачење професионалних компетенција, окупљања удружења жена, сајмови запошљавања и др.

Поред реконструкције изворишта Орловца, у општини Мионица у току су радови на изградњи водоводног система Кључка врела које финансира локална самоуправа,  а у току су радови на изградњи водовода у Горњем Мушићу када ће мештани по приви пут добити пијаћу воду на својим чесмама.