Одржана Видовданска академија у Мионици, награђени најбољи ученици

У препуној сали Културног центра у Мионици уприличена је Видовданска акдемија на којој су уручене награде најбољим ученицима Мионице, вуковцима, победницима такмичењима у наставним, ваннаставним активностима.

Присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић и уручио награде најбољим ђацима.

- Мионица има вредну и талентовану децу која одлично свирају, рецитују, играју фолклор, освајају прва места на школским такмичењима из свих области. И то је будућност. Наша је дужност да о њима бирнемо. А ове године, као и до сада, наградићемо вуковце путовањем. Били су вредни и треба да знају да њихова општина брине о њима. Поносан сам на све што смо заједно урадили. Уз помоћ Владе Републике Србије, успели смо да реновирамо школе, спортску халу, терене, Клутурни центар, оснујемо Центар за образовање и развој. Све то остављамо нашој деци, а ми ћемо наставити са даљим инвестирањем у образовање јер је то сигуран пут ка будућности Монице, али и целе Србије – рекао је Јанковић.

Уметничким програмом који је водила Маријана Андрић, глумица, наступили су хор Дечије установе „Невен“, драмска група Црвеног крста Мионица са награђеном представом „Феникс“, Етно група „МИОНЕ“, полазници Музичке школе „Живорад Грбић“ Ваљево у издвојеном одељењу у Мионици, Хор Музичке школе Ваљево, рецитатори Дечје школе глуме, ученици основе школе „Милан Ракић“ из Мионице и Фолклорни ансамбл предвођен уметничким руководиоцем Милошем Смиљанићем.

Пригодне награде уручене су полазницима издвојеног одељења Музичке школе “Живорад Грбић“ у Мионици, Сави Стефановићу (кларинет), ученику првог разреда и Теодори Ђукић (флаута), ученица другог разреда који су освојили прву награду на такмичењу дувача „Петар Стојановић“, Уб, Неди Марковић (виолина), ученици трећег разреда за освојено друго место на 12. Фестивалу гудача у Шапцу и 6. Међународном такмичењу гудача „Златне Степенице у Ваљеву. Мионички ђаци остварили су запажене резултате и на 6. Међународном такмичењу гудача „Златне степенице“ у Ваљеву, Петра Бабић (виолончело), ученица трећег разреда која је освојила прву награду и Јован Николић, ученик трећег разреда (виолина) другу награду, док је Јелена Драгићевић (гитара), ученица четвртог разреда награђена за освојено друго место на 10. Међународном музичком такмичењу „Фантаст 2023“ у Бечеју. Стефан Антић (хармоника), ученик првог разреда, Теодора Станковић (клавир) ученици другог разреда, Нина Ђурђевић (клавир), ученица првог разреда и Нађа Чарапић (клавир), ученица првог разреда освојили су прва места на школском такмичењу ОМШ „Живорад Грбић“, Ваљево.

Награде су уручене и полазнцима Основне школе „Милан Ракић“, Мионица и Основне школе „Војвода Живојин Мишић“, Рајковић који су остварили запажене резултате на школским, окружним и републичким такмичењима. Тамари Николић (пети разред) и Хани Дикић (пети разред) за освојена трећа места на окружном такмичењу из биологије. Наташи Шуњеварић (пети разред) за друго место, Дуњи Миловановић (шести разред) за треће место, Александри Војиновић (пети разред) и Кристини Урошевић (осми разред) за учешће на окружном такмичењу из српског језика. Николи Секулићу (осми разред) и Хани Дикић (пети разред) за освојена трећа места на окружном из математике, а Иви Вишић (осми разред) за друго место на окружном такмичењу из енглеског језика. Јелени Гајић (седми разред) и Вељку Дикићу (седми разред) за освојена трећа места на окружном из хемије, Андрији Николићу (осми разред) за прво место на српској информатичкој олимипјади. Николина Митровић (осми разред) освојила је треће место на републичком такмичењу из књижевне олимпијаде, а Јована Јелић (осми разред) треће место. Стефан Читаковић (пети разред) освојио је прво место на окружном из историје, а екипно друго место на окружном такмичењу из веронауке освојили су Анђела Јокић (седми разред), Јелисавета Петровић (осми разред), Вукашин Перић (осми разред), док је литерални рад Стефана Јовановића (четврти разред) у оквиру Црвеног крста пласирао на друго место на републичком такмичењу.