Селаковић и Јанковић потписали уговор о наменским трансферима у социјалној зашити вредан 1,5 милиона динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник општине Мионица Бобан Јанковић потписали су јуче уговор о наменским трансферима у социјалној заштити вредан 1,5 милиона динара. Општина Мионица искористиће одобрена средства за развој услуга социјалне заштите и повећање социјалне сигурности.

Новац се наменски трансферише јединицама локалне самоуправе за потребе одређених услуга социјалне заштите као што су геронтодомаћице и геронтодомаћини, услуге личних пратилаца и перосоналних асистента. То су само неке од услуга, а није за сваку јединицу у питању иста услуга, већ је питање где и која услуга лиценцирана и ко коју услугу може да организује, односно њено пружање да организује корисницима, грађанима који живе на територији тих градова и општина – рекао је Селаковић.

Он је додао да је уверен да ће овај износ побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што остаје један од кључних приоритета, јер се на такав начин задовољавају потребе најширег броја грађана.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је ове године за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалних самоуправа извојило 600 милиона динара.

- Ми смо у претходном периоду заједно са Министарством и Владом Републике Србије реализовали низ пројеката када су у питању оне рањиве група којима је помоћ најпотребнија што се показало као добро и захваљујући овом министарству сваке године и сваког месеца се та услуга повећава и квалитет саме услуге виде и наши грађани. Држава Србија овим потврђује да стоји иза својих грађана и да могу да рачунају на њену помоћ – рекао је Јанковић у обраћању медијима након потписивања.

У Мионици је у току реализација пројекта „Помоћ у кући“ у оквиру ког геронтодомаћице пружају помоћ старим и немоћним лицима н читавој територији мионичке општине.