Препород улагања у културни живот Мионичана

У Мионици су у току радови на изградњи Куће Колубарске битке и Пуликиног легата. Пројекте вредне више од 38 милиона динара заједнички финансирају Министарство за културу, локална самоуправа и Кабинет за недовољно развијене општине. Кућа Колубарске битке и уметничка галерија налазиће се у склопу Културног центра који је потпуно обновљен 2016. године и представљаће једну заокружену културну, историјску и уметничку целину.

Када смо реконструисали Културни центар знали смо да је то почетак улагања у културни живот наше општине. Данас Културни центар окупља и млађе и старије. Организују се разне изложбе, књижевне вечери, концерти, представе. Деца данас имају где да покажу своје таленте. Све ово нам говори да смо на правом путу и да смо покренули један замајац када је реч о овој области. Поносан сам на све што радимо. Данас градимо Кућу Колубарске битке која представља националан пројекат, на радост, свих грађана Србије, не само Мионице. Ушли смо у другу фазу радова. У склопу Културног центра градимо и галерију где ће се налазити дела Слободана Јевтића Пулике која нам је поклонио. Решени смо да наставимо са улагањем у културу јер знамо шта то значи за један народ и једну нацију. Сигуран сам да ће ово што данас радимо донети само добро нашим поколењима – рекао је председник општине Бобан Јанковић.

 

Велика заинтересованост локалне самопураве да се бави питањем културног идентитета и наслеђа потврђује и чињеница да је прошле године откривен и споменик песнику и дипломати Милану Ракићу, пореклом Мионичанину, испред обновљене основне школе у Мионици која носи његово име.

Један од важних пројеката из области културе јесте и будућа уметничка галерија на више од 150 квадрата у центру вароши. Некадашњи стамбени простор биће адаптиран у легат где ће бити изложена уметничка дела сликара, муралисте и филмског ствараоца Слободана Јевтића Пулике.

Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву, а највећи део свог живота провео је радећи широм Европе, највише у Француској. Он је одлучио да Мионици подари 210 уметничких дела међу којима су и уметничка дела Љубе Поповића и Даде Ђурића која ће бити део Легата, а у сарадњи са њим реализује се и пројекат изградње Куће Колубарске битке. Кућа Колубарске битке је пројекат од националног значаја који ће у 5Д формату приказати победу српске војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. По угледу на Бородинску битку већ је осликан мурал импозантних димензија 33×8 метара. А у другој и трећој фази радова биће изграђене верне реплике ровова, осматрачница, оруђа и оружја који су коришћени у Колубарској бици, и инсталирана опрема која ће омогућити приказивање докумената, фотографија и видео формата и производити звучне и визуелне ефекти који ће дочаравати услове на бојишту.

Значајан података који говори о прогресу културе у овој општини јесте да је у последњих пет година повећани број ликовних изложби и књижевних вечери за 30 одсто, а број посетилаца за више од 25 одсто. А ликовна колонија „Рибница“ окупља велики број уметника из европских земаља који сваке године бораве у Мионици.