Млади брачни пар из Београда добио кућу и 1,9 хектара земље у Мионици

Млади брачни пар из Београда Анастасија Чакаревић и Анас Лабабиди добили су кућу и 1,88 хектара земље у селу Планиница у општини Мионица. Њих двоје су постали нови становници Мионице на основу конурса Министарства за бригу о селу, које у оквиру развојне политике Владе Србије младим људима поклања куће у сеоским срединама, ради оживљавања и развоја села.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић, председник општине Мионица Бобан Јанковић и млади пар Анастасија Чакаревић и Анас Лабабиди потписали су уговор о додели бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом. Анастасија и Анас добиће кућу са окућницом од 1,88 хектара у мионичком селу Планиници и то је највећа површина имања од свих 65 кућа са којима је потписан уговор.

Министарство за бригу о селу определило је 1,2 милиона динара бесповратно, док је локална самоуправа помогла младом пару да прикупи потребну документацију и аплицира на конкурс.

Сваки млади човек у Србији који жели да живи на селу, имаће прилику да добије свој кров над главом. Позивамо их да се одваже, да потраже кућу код комшија, пријатеља, у завичају. Локалне самоуправе ће их подржати, а држава ће одобрити средства. У наредном периоду помоћи ћемо им и да крену да привређују - изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у Палати Србија након потписивања уговора.

Бобан Јанковић, председник општине Мионица, истакао је важност овог програма и додао да локална самоуправа настоји да, кроз изградњу инфраструктуре, обезбеди све услове за развој села.

Радује ме што је овај пар одабрао нашу општину да живи баш у њој, да купе кућу у Планиници и започну пољопривредну производњу. Локална самоуправа ће радо подржавати младе људе да се осамостале и заснују своје породице на селу. Идеја о решавању стамбеног питања младих, коју спроводи Министарство за бригу о селу на челу са министром Миланом Кркобабићем је заиста изузетна – рекао је Јанковић.

Двадесетогодишња Анастасија Чакаревић, која ће са својим партнером живети у Планиници рекла је да је ово подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.

На нашем имању гајићемо малину, купину и аронију. Желимо да наша деца буду румена и да имају доста слободног простора за игру - рекла је Анастасија.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима. За ове намене буџетом Републике Србије предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара. Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.