Мионица гради галерију, вредна уметничка дела биће део Пуликиног легата у центру вароши

Општина Мионица саградиће уметничку галерију на више од 150 квадрата у центру вароши. Некадашњи стамбени простор биће адаптиран у легат где ће бити изложена уметничка дела сликара, муралисте и филмског ствараоца Слободана Јевтића Пулике. Пуликин легат налазиће се у склопу Културног центра и Куће Колубарске битке која се гради и представљаће заокружену културну, историјску и уметничку целину. Овај пројекат подржао је Кабинет министра без портфеља за недовољно развијене општине и определио 8 милиона динара, док ће локална самоуправа учествовати са 5,5 милиона динара.

Мионица ће добити уметничку галерију. Много труда и рада смо уложили у овај пројекат и сада смо на корак од реализације. Некадашњи руиниран простор заменио је изузетан Културни центар, у склопу ког се гради Кућа Колубарске битке и Пуликин легат. Ово изузетно наслеђе и део културног блага Србије издићи ће Мионицу на културној мапи читаве Европе, и заједно са Кућом Колубарске битке и Уметничким павиљоном чија је изградња планирана, представља импозантну заоставштину за будућност и покољења која долазе. Култура представља темељ опстанка једног народа и друштва и зато је веома важно да улажемо у њен развој - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.
Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву, а највећи део свог живота провео је радећи широм Европе, највише у Француској. Он је одлучио да Мионици подари 210 уметничких дела међу којима су и уметничка дела Љубе Поповића и Даде Ђурића која ће бити део Легата.

- Годинама негујемо изузетну сарадњу са уметником Слободаном Јевтићем Пуликом. Дугујемо му велику захвалност на вредним уметничким делима која ће се налазити у Мионици. Реконструкција централног парка, споменик Милану Ракићу, Кућа Колубарске битке и Пуликин легат допринеће развоју наше Мионице у културуном и туристичком погледу - додао је Јанковић.