fbpx

 

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПУТОПИСЦЕМ ВИКТОРОМ ЛАЗИЋЕМ

Мионичка Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ у великој сали Културног центра организовала књижевно вече са Виктором Лазићем, једним од највећих светских путника, књижевником, адвокатом и полиглотом. Лазић је у разговору са в.д. директором мионичке библиотеке Весном Марковић публици представио своје књиге ''Тумарање земљом осмеха'', ''На вратима истока'', ''Велика авантура'' и ''У срцу Суматре'' настале током више од десет година које је провео на путовањима по свету и системски обилазио преко 90 земаља, откривајући разне пределе и људе.

viktor lazic

Путујем од када знам за себе, а на прво дуже путовање сам кренуо по завршетку студија. Путујем да бих учио и обично крећем са Косова и Метохије где се налазе најлепша места на свету. За све ове године сам научио да нема добрих и лоших земаља, има само добрих и лоших људи, да су предрасуде јако опасне и да човек не треба да суди о нечему што не познаје - открио је између осталог Лазић, говорећи о својим бескрајно занимљивим путовањима где је упознао пирате са Малаке и једног од будућих вођа злогласног ИСИЛ-а у Ираку, живео у племену дојучерашњих канибала одакле је једва побегао са свог венчања за које није ни знао да му је заказано, купао магарце да би зарадио новац за поправку своје омиљене ладе ''Ниве'', провео извесно време у заточеништву у затвору у Јужној Осетији...

На крају вечери, Лазић је представио Музеј књиге и путовања који је отворио у својој породичној кући у београдском насељу Бањица. Међу педесетак оснивача овог музеја су и Љубивоје Ршумовић и Милован Данојлић, а почасни чланови-оснивачи Матија Бећковић, Перо Зубац, Емир Кустурица. Музеј сада има милион књига, међу којима најмању књигу на свету, књигу-лепезу из Шри Ланке, књиге са Суматре од људских костију, јестиве књиге од пиринча из Кине и друге, а збирка се увећава из дана у дан.

 

АУТОРСКО ВЕЧЕ ДЕЈАНА БОГОЈЕВИЋА, МУЛТИМЕДИЈАЛНОГ УМЕТНИКА ИЗ ВАЉЕВА

downloads1 3

Поводом 20 година стваралаштва у петак је у мионичком Културном центру приређено ауторско вече ваљевског мултимедијалног уметника Дејана Богојевића, односно, књижевно вече и ретроспективна изложба ''Знак, кругови...''.

Изложбу у галерији мионичке установе културе отворила је историчарка уметности мр Ана Јелић, која је истакла да је ретроспективна изложба лепа прилика за љубитеље уметности да упознају део Богојевићевог богатог стваралачког опуса и да сагледају континуитет рада овог свестраног аутора.

Дејан Богојевић је уметник широког опсега интересовања и није ограничен формом. Његово стваралаштво карактерише повезаност текстуалног и визуелног и често се користи симболима, интелигентно постављајући питања и загонетке које оставља публици да решава. Изложбу одликују комплексни садржаји и она сведочи о природи аутора велике мотивисаности који гради нови свет визуелне уметности, увек оригиналног и доследног себи-рекла је између осталог отварајући изложбу историчарка уметности Ана Јелић.

Уметнички програм обележили су наступи глумца Атељеа 212 Милана Цација Михаиловића и музичког дуа ''Viola Rosa''.

Након отварања изложбе, публика се преселила у велику салу Културног центра где је представљена најновија књига Дејана Богојевића ''Мочваре, чекрк''. Стихове из недавно објављене књиге говорили су Богојевић и Цаци Михаиловић, а књигу је представила мр Јованка Божић, књижевни и ликовни стваралац из Ваљева. Она је Богојевића окарактерисала као поету високих домета слободе, увек иновативног приступа, који је авангардан према свеколиком светском поетском поретку. То говори и сам наслов књиге који својом необичношћу наводи читаоца да што пре открије његову симболику. Јованка Божић је указала на ауторову свестраност нагласивши да је тешко одгонетнути да ли је Богојевић више сликар и стрип цртач или писац песама, прича, новела и хаику поезије и додала да је до сада објавио 60 књига, имао 60 самосталних и преко 300 групних ликовних изложби у земљи и иностранству. Јованка Божић је такође истакла да је Дејан Богојевић добитник бројних награда чија су дела преведена на 20 светских језика, да је оснивач интернационалног Тријенала визуелне и експерименталне поезије, председник ''АРТ групе АКТ'', члан Удружења књижевника Србије...

Ауторско вече Дејана Богојевића затворио је Милан Цаци Михаиловић анегдотама о глумачким легендама чувеног београдског позоришта ''Атеље 2012'' сабраним у његовој књизи ''Успоменар 2012''.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ДРАГАНА КРУНИЋА

 

Одржан промотивни концерт Музичке школе ''Живорад Грбић'' Ваљево

kc maj 5

Војислав Јовановић, академски фотограф и в.д. директор Модерне галерије из Ваљева, синоћ је у Галерији Културног центра отворио изложбу позоришне фотографије Ваљевца Драгана Крунића.

kc maj 3

 Позоришна фотографија је један од најтежих испита на факултету, јер између осталог фотографијом треба да забележите оно што редитељ жели да каже. Иза сваког фотоапарата стоји човек, а пред нама је озбиљан рад аутора са озбиљним приступом позоришној фотографији који је нашао праву везу између сценографије, костима и односа глумаца на сцени. Тај однос глумаца је за мене посебно упечатљив, јер публика у сали тешко може да га види. Ова изложба је историјски рукопис који ће се сигурно спомињати и за пуно година – рекао је Јовановић отварајући изложбу Драгана Крунића.

Аутор изложбе Драган Крунић је обраћајући се присутнима истакао да је Мионица ''крива'' што се након дуге паузе вратио фотографији. То се десило након разорног мионичког земљотреса октобра 1998. године, чије је последице забележио фотоапаратом.

На изложби су приказане фотографије које је Крунић бележио углавном на ваљевским представама, а занимљиво је да се на њима налазе и бројни глумци из Мионице, попут Зорана Ћосића, Стефана и Богдана Трифуновића, Николе Илића и глумаца са мионичким коренима као што је Нела Михаиловић.

Други део програма се одвијао у великој сали Културног центра, где је одржан промотивни концерт Музичке школе ''Живорад Грбић'' из Ваљева под називом ''Музиком негуј човека у себи..''. Према речима директорке Сузане Радовановић Перић, чињеница да је Мионица значајан актер у животу Школе, што због чињенице да су њени бројни ученици из мионичког краја, што због честих гостовања у овдашњим културним програмима, резултирала је идејом да се у новој школској години досања сан да се у Мионици отвори издвојено одељење Музичке школе ''Живорад Грбић'' . У сарадњи са Центром за образовање и развој и мионичким основним школама и уз подршку Општине у наредном периоду ће се реализовати бројне промотивне активности за ученике и родитеље заинтересоване за упис у основну музичку школу.

ИЗЛОЖБА СЛИКАРА БРАНКА ВАСИЉЕВИЋА

У галерији Културног центра је у петак 13. априла отворена изложба сликара Бранка Васиљевића из Београда у уметничком кругу познатијег као Василије из Винаца. Изложба сликара, који је ликовно образовање стицао у класи Гастона Тиериа у Ecole de Crozant и код ненада Жилића у Паризу и који се поред сликања бави фотографијом и дизајнирањем сликовних издања и монографија, носи назив ''Биста и радни портрет'' и чине је махом портрети рађени техником уље на платну. Обраћајући се мионичким љубитељима уметности, Васиљевић је истакао да су његове велике љубави слика и фотографија тајне за себе и колико га сликарство вуче да се осами и води у затворени простор, толико га фотографија подстиче да тражи дружење и контакт са људима. Василије из Винаца је овом приликом представио и портрет великог песника пореклом из Мионице Милана Ракића који је још у фази израде и који ће када га заврши поклонити својим домаћинима. Отварање изложбе су својим наступима оплеменили млади овдашњи уметници, ученици Музичке школе ''Живорад Грбић'' на одсецима соло певање и хармоника Александар Симић и Влајко Јовановић и рецитатори Милица Средојевић, Мина Вуковић, Лазар Живановић и Лука Радовановић.

branko vasiljevic

ПЕСНИК ЉУБИВОЈЕ РШУМОВИЋ У МИОНИЦИ И РАЈКОВИЋУ

Весела атмосфера, смех и радост на дечијим лицима. Овако се у неколико речи може описати јучерашње дружење мионичких и рајковачких ђака и предшколаца са великим песником за децу Љубивојем Ршумовићем у великој сали Културног центра у Мионици и матичној школи у Рајковићу. Малишани су уживали у бројним стиховима и анегдотама које им је приповедао популарни Ршум, а све је зачињено игром, шалом и салвама смеха. Кроз разговор са уваженим гостом деца су забављајући се откривала непресушну лепоту писане речи у дану који ће дуго памтити.

 rusumovic1

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...