У МИОНИЦИ ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РЕЦ ''ЕКО-ТАМНАВА''

Општина Мионица је јуче била домаћин седнице Скупштине Привредног друштва Регионални центар за управљање отпадом ''Еко-Тамнава'' д.о.о. На овој седници је за директора РЕЦ ''Еко-Тамнава'' једногласно изабран Зоран Петровић, дипломирани инжењер машинства из Уба, који је до сада обављао функцију вршиоца дужности директора. Такође, усвојен је Извештај о реализацији Плана пословања и Финансијски извештај за претходну годину, прихваћена je информација о активностима на пројекту и донета су Решења о покретању поступка ревизије Регионалног плана управљања отпадом и поступка ревизије процене утицаја Регионалног плана управљања отпадом на животну средину. Седница је одржана у скупштинској сали зграде мионичке локалне самоуправе, а на самом почетку присутне делегате је поздравио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

2017 04 201
Квалитетно управљање отпадом је за нашу локалну самоуправу један од примарних задатака, посебно имајући у виду да у летњој сезони имамо велики прилив туриста, као и да у том периоду сервисирамо скоро двоструко већи број грађана. Зато је општина Мионица као учесник у пројекту изградње Регионалне депоније у Каленићу веома заинтересована да се што пре стигне до завршне фазе како би коначно трајно и ефикасно решили питање одлагања отпада-рекао је у свом обраћању први човек мионичке општине Бобан Јанковић.

2017 04 201 3
Регионална депонија Каленић је лоцирана на 75 хектара девастираних копова РБ ''Колубара'', а заједнички је граде Ваљево, Уб, Мионица, Лајковац, Љиг, Осечина, Владимирци, Коцељева, Барајево, Лазаревац и Обреновац са око 363.000 становника. Ради се о тренутно највећем регионалном пројекту у Србији из области заштите животне средине, а пројекат изградње Регионалног система за управљање отпадом ''Каленић'' налази се на листи приоритетних инфраструктурних пројеката, у оквиру документа Национални приоритети за међународну помоћ за период 2014 - 2017. са пројекцијама до 2020. године, који је усвојила Влада Републике Србије.

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА У ПОЉОПРИВРЕДИ У 2017. ГОДИНИ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ МИОНИЦА

На основу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Мионица за 2017. годину, Правилника о раду Комисије за доделу подстицајних средстава из буџета општине, Комисија за доделу подстицајних средстава из буџета Општине у пољопривреди, по Одлуци Скупштине Општине, број: 320-19/2017 oд 29.03.2017 године, расписује

КОНКУРС

за доделу подстицајних средстава у пољопривреди у 2017. години

на територији општине Мионица

 

Пун текст конкурса.

Пријава на конкурс.

ШТАНД ОПШТИНЕ НА ЧЕТРНАЕСТОМ СПРЕГ-у

Јуче је у ваљевском Омни центру завршен 14. по реду Сајам привреде Западне Србије СПРЕГ на којем је као и претходних година Општина Мионица промовисала своје привредно-туристичке адуте. На штанду мионичке локалне самоуправе посетиоцима су између осталог били представљени познати брендови флаширане воде ''Водавода'' и ''Аква гала'', затим добитник годишње награде Регионалне привредне коморе Ваљево у 2016. за најбоље микропривредно друштво предузеће ''Пет-мил'' из Брежђа, које је и домаћин мионичког штанда, а на СПРЕГ-у су представљени и Музеј камена у Паштрићу Предрага Пеце Петровића, ''Ткачки двори'' у Ракарима овогодишње добитнице Вукове награде Загорке Стојановић, ''Читаковића мелем'' пољопривредног газдинства ''Читаковић'' из Горњег Мушића, удружење ''Српска традиција'', као и Средња школа ''Мионица. Поред тога, овдашња Туристичка организација је промовисала туристичке дестинације и понуду смештајних капацитета на подручју општине, као и предстојеће манифестације од којих је најпознатија ''Мишићеви дани''.

Spreg39 thumb

Председник мионичке општине Бобан Јанковић овом приликом је посетио штанд на ком је промовисана мионичка привреда и разговарао са свим излагачима који су изразили захвалност што су као и ранијих година имали прилику да презентују своју богату понуду широј јавности.

Ово је била изузетна прилика да привреднике са територије наше општине окупимо на једном месту како би презентовали своју понуду. Сајам је био изванредно организован, а ми смо искористили прилику да се најбољи начин презентујемо. Веома сам задовољан оним што су наши излагачи имали да прикажу, као и посећеношћу на штанду.- рекао је први човек мионичке општине Бобан Јанковић и додао да ће општина Мионица и убудуће подржати развој привреде предвођене приватним сектором.

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПРАВИЛНУ УПОТРЕБУ ДЕЧИЈИХ АУТО СЕДИШТА-ПРИСУТНИМ РОДИТЕЉИМА ПОДЕЉЕНА БЕЗБЕДНОСНА СЕДИШТА

Агенција за безбедност саобраћаја, општина Мионица и Савет за безбедност саобраћаја општине Мионица су јуче у сали Скупштине општине организовали обуку за правилну употребу безбедносних дечијих ауто седишта, а након тога су присутним родитељима подељена безбедносна седишта која су обезбедиле Агенција и мионичка општина. У до последњег места испуњеној скупштинској сали презентацију и обуку намењену родитељима мионичких малишана и онима који ће то постати у блиској будућности одржали су представници Агенције за безбедност саобраћаја и то координатор за сарадњу са локалним самоуправама Лидија Станојевић, начелник одељења за превенције Душко Пешић и начелник одељења за локалне самоуправе Бранко Стаматовић, као и представници удружења ''Родитељ'' из Београда и Темерина.

sedista 1

Присутнима се у име домаћина обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је истакао да локална самоуправа ове године први пут родитељима са територије Општине бесплатно дели дечија ауто седишта у циљу унапређења безбедности саобраћаја на путевима и додао да ће и убудуће подржаватити све пројекте које Агенција реализује.

sedista 1 12

Захваљујући доброј сарадњи коју са Агенцијом за безбедност саобраћаја први пут спроводимо ову изузетно корисну, едукативну и подстицајну акцију која је значајна како за локалну самоуправу и мионичке родитеље, тако и за подизање општег нивоа безбедности у саобраћају. Ова акција је само једна од активности које ћемо у наредном периоду предузимати на пољу безбедости у саобраћају-рекао је Јанковић.

sedista 1 10

Начелник одељења за превенције Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је у уводном делу нагласио да је општина Мионица у последње време направила важне кораке ка унапређењу безбедности саобраћаја, а један од њих је и учешће у овом пројекту који се реализује у 20 локалних самоуправа у Србији.

sedista 1 8

Поред теоријске обуке одржана је и практична обука о постављању ауто седишта у возилу, јер подаци указују на то да велики број родитеља не поставља дечје ауто седиште у свом аутомобилу по инструкцијама произвођача, па је такво небезбедно. Представљени су и статистички подаци Агенције, зашто је важно коришћење ауто седишта, како правилно изабрати ауто седиште, приказани су начини везивања у односу на узраст детета, а подељени су и приручници за родитеље о заштити деце у возилу.

sedista 1 5

ЈУЧЕ ОДРЖАНА 17. СЕДНИЦА СО МИОНИЦА

Јуче је одржана 17 седница Скупштине општине Мионица, на којој су присутни минутом ћутања одали пошту прерано преминулом одборнику СО Мионица Радосаву Томићу из Осеченице. Скупштина је затим потврдила мандат новог одборника Зорана Милановића (ДС) из Попадића и донела Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мионица за 2017. годину. Начелница за финансије Општинске управе Кристина Чарапић је образлажући предлог нагласила да је главни основ ребаланса ревизија пројекта за завршетак радова на изградњи спортске хале у Мионици за који је Министарство омладине и спорта обезбедило средства у износу од 44 милиона динара из буџета Републике Србије и што се манифестација ''Мишићеви дани'' у складу са програмом Министарства трговине, туризма и телекомуникација уместо са позиције Културног центра планира у оквиру Туристичке организације ''Мионица''. Овим изменама и допунама Одлуке о буџету укупни текући приходи и примања се планирају у укупном износу од 713,59 милиона динара.

downloads1 12

Општински парламент је на овој седници донео и Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2017. годину, као и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Мионица за ову годину, за које су претходно добијене сагласности Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије. Према речима стручног сарадника Службе за пољопривреду Општинске управе Милана Петровића који је образложио предложене програме, за Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у 2017. су планирана буџетска средства у укупном износу од 13 милиона динара. Од тога је 10 милиона динара опредељено за мере руралног развоја, односно подизање нових или обнављање постојећих производних и матичних засада воћака, хмеља и винове лозе, постављање противградних мрежа и друге инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинстава под условима наведеним у Програму, као и за осигурање овогодишњег рода усева пшенице, јечма и овса на целој територији Општине. За посебне подстицаје је опредељено три милиона динара. Са друге стране, за реализацију Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Мионица за 2017. годину се планира 10,48 милиона динара, од чега из буџетских извора нешто више од 5,45 милиона динара, а остало из других извора. Од ових средстава се за радове на уређењу атарских путева планира 7,5 милиона динара, за уређење и опремање противградне службе 2 милиона динара, а за активности на заштити пољопривредног земљишта 984 хиљаде динара.

Скупштина је у даљем раду донела Одлуку о приступању израде ревизије Локалног плана управљања отпадом општине Мионица и усвојила Извештај о раду за прошлу годину и Годишњи програм рада за 2017. годину Заједничког центра за социјални рад ''Солидарност'' за општине Љиг, Лајковац и Мионица.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту