КОНЦЕРТ ХОРА СЛОВЕНСКЕ МУЗИКЕ ''ЛУЧИНУШКА''

Поводом обележавања дана рођења веклике српске песникиње Десанке Максимовић Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ Мионичанима подарила концерт Хора словенске музике ''Лучинушка'' у великој сали Културног центра.

HOR 0083

Овај хор је настао пре четири и по деценије као неформална група студенткиња на Одсеку за славистику филолошког факултета у Беораду, коју је окупио професор Андреј Тарасјев са циљем да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали. Неформална група је прерасла у хор ''Лучинушка'', који је мионичкој публици приредио својеврсно путовање музичким наслеђем словенских народа. Ређале су се руске, украјинске, белоруске, српске и народне песме других словенских народа. Музички програм је започет руском народном песмом ''Лучинушка'', по којој је Хор и добио име, а завршен са ''Тамо далеко'' на руском и српском језику уз овације публике која је госте извела на бис. Дружење са Хором словенске музике оплемењено је стиховима наше Десанке Максимовић и велике руске песникиње Ане Ахматове, које су на језицима народа словенске крви говорили млади мионички рецитатори Тијана Лекић, Мина Вуковић, Катарина Атић, Лука Радовановић и Драгољуб Средојевић, као и чланови ''Лучинушке''.

На крају дружења, председник општине Мионица Бобан Јанковић је у име Мионичана гостима у знак захвалности уручио фото-монографију ''Мионица-завичај војводе Мишића'', а водитељка програма и чланица Хора мр Бранислава Марковић узвратила вредном књигом из њихове библиотеке.

 

ПРОГРАМ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ ЦРВЕНОГ КРСТА

crveni krst13

Поводом обележавања ''Недеље Црвеног крста'' јуче је одржан пригодни програм у великој сали Културног центра Мионица. Овом приликом је одиграна представа ''Teatro tolerante'' са којом је Црвени крст Мионице на недавно одржаном Фестивалу дечијих позоришних представа на тему промоција хуманих вредности освојио награде за најбољу сценографију и костиме. У представи играју ученици Основне школе ''Милан Ракић'' Христина Рангелов, Јана Живковић, Јана Чарапић, Иван Михајловић, Ђорђе Ђурић, Ђорђе Ранковић, Алекса Чарапић, као и најмлађа глумица Емили Ризо Ђурић из Предшколске установе ''Невен''. По завршетку представе, председник Општине Бобан Јанковић је малим глумцима уручио пригодне захвалнице за успех на Фестивалу у организацији Црвеног крста Србије који је ове године окупио чак 26 представа и преко 300 основаца из целе Србије.

crveni krst25

Галерија

Теме као што су спречавање свих облика насиља и дискриминације треба да буду заступљене свакодневно у друштву. Јасно морамо изразити негативан став према оваквом виду понашања и утицати на развијање толеранције, разумевања и прихватања различитости, а највећа одговорност је свакако на родитељима и наставницима-истакао је овом приликом председник општине мионица Бобан Јанковић, захваливши се малим глумцима и свим волонтерима Црвеног крста Мионица на несебичном ангажовању, промоцији хуманих вредности и доприносу друштву у целини.

ОСНОВАН КЛУБ ЉУБИТЕЉА КЊИГЕ

Први састанак Клуба љубитеља књига одржан је у четвртак у библиотеци “Милован Глишић”, у циљу окупљања заљубљеника у писану реч, на иницијативу председника мионичке општине Бобана Јанковића. Чланови Клуба састајаће се једном месечно како би читали поезију, кратке приче и приповетке, дискутовали о прочитаним делима, али и о свих сферама живота. Поред овога планирано је и представљање аутора, пројекције филмова које у фокусу имају животе књижевника. Врата Клуба су отворена за све оне који уживају у овој врсти уметности, једини услови су љубав према доброј књизи и чланство у библиотеци.

desktop1

,,Проналажење времена за читање књиге или информативног чланка из кога ћемо нешто научити може бити веома корисно пре свега за младе којима ово може у многоме допринети личном усавршавању. Одгајати дете тако што ћете му усадити љубав према књигама и читању је дугорочна инвестиција, од које ће наша деца имати вишеструке користи оно подстиче развој емоција, подстиче концентрацију, проширује вокабулар, добробити су бројне а улагања јако мала. То је уједно и једна од најбољих особина које можете да им пренесете.“ - истакао је председник Бобан Јанковић.

ПРЕДСТАВА „Teatro tolerante“ У КЦ МИОНИЦА

У понедељак 15. маја са почетком од 11:45 часова у великој сали Културног центра Мионица волонтери Црвеног крста Мионица су за све суграђане припремили богат програм у циљу обележавања „Недеље Црвеног крста“ . На програму је представа „Театро толеранте“ са којом су малишани из мионичке основне школе постигли изузетне резултате освојивши награду за најбољу сценографију и костим на Фестивалу позоришних представа у Београду.

crveni krst

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ВАЊОМ БУЛИЋЕМ

Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ у великој сали Културног центра приредила књижевно вече са Вањом Булићем познатим новинаром, сценаристом и писцем. Булић је у друштву председника Удружења уметника Србије Карла Астраханa представио своја књижевна остварења, са посебним акцентом на пет књига које су добиле епитет најтраженијих и из којих су овдашњој публици одломке читали млади Мионичани Катарина Атић и Драгољуб Средојевић. То су ''Симеонов печат'', ''Јованово завештање'', ''Досије Богородица'', ''Виза за небо'' и ''Теслина пошиљка'', о којем је и било највише речи.

književno veče 0044

- Ових пет романа сам написао на основу историјске грађе, користећи је као основ за заплете у које је умешан новинар Новак Ивановић и који упада у лавиринт међународних интрига, тајних организација, историјских неправди, завера моћника... У ''Теслиној пошиљци'' издвајају се три приче, прича о новијој историји Народне библиотеке срушене у априлском бомбардовању Београда 1941. године, о Николи Тесли из мало другачијег угла и прича о светским владарима из сенке који желе да се домогну нацрта контроверзних Теслиних ''зрака смрти''. Те три приче повезује проналазак тела једног немачког новинара на рушевинама Библиотеке-нагласио је између осталог Вања Булић, оставивши довољно простора онима који књигу нису прочитали да сами пронађу одговоре на бројна питања, као што су: да ли је поменути Теслин проналазак уочи рата стигао у Србију и да ли је непосредно пре бомбардовања из Народне библиотеке био измештен у манастир Благовештење у Овчарско-кабларској клисури, познатој као Српска Света гора ?

književno veče 0076

Према Булићевим речима, један од повода за то да за своје романе користи историјску потку је жеља да што више људи упозна историјско и културно благо српског народа, пошто мало људи зна да је, рецимо, Мирослављево јеванђеље уписано у списак Унеска ''Памћење света'', што је потврда изузетног значаја и вредности, а уједно и обавеза његовог очувања за добробит човечанства. Такође, било је речи и о интригантним чињеницама везаним за рушење Народне библиотеке у којој је, сматра се, уништен књижни фонд од око 500.000 свезака непроцењиве вредности.

književno veče 0048

Треба истаћи и да је на самом почетку књижевне вечери председник Општине Бобан Јанковић у име Мионичана у знак добродошлице Вањи Булићу уручио бисту војводе Живојина Мишића, што је код уваженог госта изазвало посебне емиције пошто потиче из истих крајева из којих су и преци наславнијег Мионичанина.

književno veče 0084

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту